Friss topikok

Linkblog

Tortaháború az esküvődön?! Na, neeeeee!!!!!

Nász-Frász Tollnok 2011.03.03. 20:22

 

Magyarországon rengeteg családban szokás az, hogy a vendégsereg tortákkal, süteményekkel jelenik meg az esküvői lakoma helyszínén. Óriási felfordulást okozván ezzel…

 

Régen persze ez – mármint a néhány mázsa süteménnyel megjelenés – természetes volt. (Az esetek nagy többségében a felfordulás is!) A régi időkben a lakodalmakat (ma már esküvői vacsorának hívjuk) háznál tartották. Magától értetődő volt, hogy az ösmerős böllér vágta a gyesznyókat, a szomszéd asszonyok a csirkéket, tyúkokat, és az eképpen elhullajtott állatokat a szakácsnő és segédei dolgozták fel, azaz főzték meg a rokonság által felszolgált étkeket.

A süteményeket pedig – túl a sok ajándékon – a vendégsereg vitte a lakodalmi mulattságba.

 

Háznál ma már szinte nem is tartanak lakodalmakat. 100 esküvőből kb. 8-at rendeznek így, hagyományos keretek között. Mára a böllér, a gyesznyóvágás, a csirke-pucolás és a vendégek felszolgáló tevékenysége szinte teljesen eltűnt az esküvői népszokások köréből, de a „torta- és süteményvivés”, az megmaradt…

Hiába rendelnek a fiatalok és az örömszülők sok és százféle süteményt, hiába rendelnek többféle ízesítésű tortát, hiába szolgálnak fel az éttermekben a vacsora után desszertet, a torták csak jönnek, csak jönnek, a sütiket is hozzák, csak hozzák… És ekkor kezdődik az őrület: hová tegyük, mire tegyük, mikor és kiét tegyük az asztalokra – mert, ugye Irénke néni megsértődik, ha nem látja az asztalokon az Ő süteményét és sógorbácsi is ki fog akadni, ha az általa rendelt rózsaszín marcipánbevonatú tortát sem szolgálják fel… Totál káosz!

 

De mit is tehetünk a kaotikus állapotok elkerülése érdekében?

 

a.) Ha azt szeretnéd, hogy „neked ne hozzanak oda mindenféle süteményt”, akkor már a meghívók kiosztásánál mondd el a vendégeknek, hogy a lakodalmi mulattság során lesz étel-ital, TORTA,  SÜTEMÉNY bőven…

 

b.) Ha az előtetes egyeztetések során az étterem képviselője jelzi, hogy élelmiszer-biztonsági okokból sajnos egyáltalán nem lehet bevinni süteményt – mert hát ilyen is van! – , akkor ezt is a meghívók kiosztásánál kell elmondanod a vendégeknek.

 

c.) Amennyiben szeretnéd/szeretnétek, hogy az általatok megrendelt torták mellé még a vendégek is vigyenek tortákat, süteményeket – és az étterem is hozzájárul ehhez! – akkor a meghívók kiosztása során ezt kell megbeszélnetek a vendégekkel.  Sőt, egyeztessétek is le velük, hogy ki, mikor, mennyi és milyen féle süteményt visz majd!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nasz-frasz.blog.hu/api/trackback/id/tr182708190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása